A magyar foci, mint jelenség

Sokszor és sokféleképpen beszéltem, írtam már a magyar fociról. Több oldalról körbejártam már a témát, vizsgáltam a játékosok technikai képzettségét, az egész magyar futball-miliőt, mint "természetes közeget", most mégis ettől egy homlokegyenest eltérő irányvonalon szeretnék elindulni. 
Mi van akkor, ha valakit kiveszünk a magyar labdarúgást általánosan övező korrupcióból, ha egészen fiatal korában eltávolítjuk az itthoni pénzmosodától, ha alle globale kivesszük őt a magyar fociból? Ha belepottyantjuk egy teljesen más közegbe, egy profi légkörbe, ahol a labdarúgásnak színvonala is van, és ahol nem az a mozgatórugó, hogy minél szarabb fociból minél nagyobb pénzt kaszáljunk. 
Ebben a mai bejegyzésemben a Dárdai-siker kulcsát próbálom megkeresni. Megkísérelem felgöngyölíteni, hogy hogyan lopta be magát Pali – a mi Palink – majd az összes magyar szívébe, függetlenül attól, hogy szereti-e a focit – a magyar focit – vagy sem. 

Ki is ez a Dárdai Pál?
Azt hiszem, erre a kérdésre a megfelelő válasz, hogy az egyetlen hiteles figura, aki az elmúlt lassan 30 évben a magyar futball körül ténykedett. Hogy miért? Nos, a válasz talán tényleg annyira egyszerű, ahogyan azt a bevezetőben írtam – azért, mert eltávolodott a magyar focitól. 21 évesen a BVSC-től átigazolt a Herthához, és Pali karrierje innentől kezdve meredeken megindult felfelé.
Csak néhány „jelentéktelen” számadat róla és a berlini csapatról. Dárdai 372 meccsen játszott Hertha mezben, összesen 286 Bundesliga találkozón, ezzel klubrekorder a berlini alakulatnál. 14 évig focizott a klub kötelékében, majd karrierje befejezése után ifjúsági edző lett Berlinben. 61-szeres magyar válogatott, ez alatt az idő alatt, 2006-ban hét mérkőzés erejéig csapatkapitány is volt.
Azóta ősszel felkérték őt a válogatott ideiglenes igazgatására, majd ezt később véglegesítették, és később kinevezték a kieső helyen álló Hertha BSC vezetőedzőjévé a szezon végéig. A Hertha azóta 13. helyre tornászta fel magát a 18 csapatos Bundesligában.
Dárdai, a vezér
Dárdai Pál egy rém egyenes figura, aki kertelés nélkül beszél mindenről. És amikor azt mondom mindenről, azt tényleg komolyan is gondolom. Hosszú évek óta (2009 őszétől fogva követem a magyar labdarúgást, ez bárhogy számolom, már több mint öt éve van így) ő az első olyan szövetségi kapitány, aki nem bújik ki a felelősség alól. Aki nem kertel, mert nincs takargatnivalója. Úgy áll ki az újságírók elé, hogy kérdezzenek tőle bármit, arra válaszol – amennyiben a kérdés maga rendelkezik egy hangyányi értelemmel. Ezt zseniálisan példázza egyébként a görög meccs utáni sajtótájékoztató, mindenkinek ajánlom figyelmébe, mert higgyétek el, megéri.
Pali értelmes fickó. Ha a csapat rosszul játszik, akkor ezt képes belátni, és nem keres kifogásokat. Nem magyarázkodik, hanem felszegett fejjel kijelenti, hogy igen, ez most nem úgy ment, ahogy elképzelték. Bízik és hisz a játékosaiban, azokban a játékosokban, akiket ő maga választott. Egy-egy rossz meccs után nem rak ki senkit a csapatból, és nem hív meccsenként új keretet.
Süt róla az eltökéltség és az, hogy nem muszájból csinálja, hanem mert minden porcikája ebben él. Nem mentegetőzik, nem alibizik. Pali mentalitása ragadós, mert amióta ő van a válogatott élén, azóta a játékosok felfogása, hozzáállása is láthatóan megváltozott. Kicsivel több, mint öt éve nézem a válogatott meccseket, és nekem éveken keresztül nagyon bántotta a szememet, hogy a felfuvalkodott focisták rezzenéstelen arccal, némán hallgatják a Himnuszt meccs előtt. Mind. A keret azóta sokban nem változott, de Dárdai óta a csapat jelentős része büszkén, felszegett fejjel, palisan, hangosan énekli a meccsek előtt a himnuszunkat. Persze, nyilván konkrétan erre az edzőnek nincsen kihatása, de egyértelműen a Dárdai-effektus jeleként értelmezem. Persze renitens Ádámunk nyilván nem, mert neki ez derogál, illetve szégyenteljes módon az a Király Gábor sem, akit a magyar fociban tevékenykedő összes gazember (még Pali is, pedig ő távol áll a gazembertől) százszoros válogatottá akar tenni – teszem hozzá egyébként, teljesen érdemtelenül.
Dárdai jó hatással van ezekre a fiúkra, mert… Én sokáig nem annyira kedveltem Dzsudzsákot. Szentül hittem ugyanis, hogy ő a magyar foci agyonhype-olt szupersztárja, akiből világklasszist akarnak csinálni, pedig nem az. Nem szerettem a balhéi, a barátnője miatt, és mert többet volt a bulvár címlapján, mint tényleges sportnapilapén. De azóta változás állt be, és talán ez is Dárdai Pál hatása – vagy csak Dzsudzsi felnőtt a szerepéhez. Mindenesetre Pali óta már Balázs is értelmesen nyilatkozik, nem fél a sajtós kollégák előtt elismerni az esetleges rossz teljesítményt, de ugyanakkor kiáll a csapatért a pályán és azon kívül is. És nem mellékesen azt látom, amit évek óta nagyon szeretnék, hogy ő és még jó páran (Szalai Ádám természetesen nem) kifutja a tüdejét a meccsen. Pali és Balázs egy remek párost alkotnak, és örömmel, szívesen hallgatom őket a sajtótájékoztatókon, mert tudnak beszélni. Őszintén. Szókimondón. Értelmesen. Folyékonyan.
A technikai szakember
Avagy mitől lehet a Dárdai-csapat sikeres? Palinak többek között az a nagyszerű tulajdonsága is megvan, hogy képes felismerni a csapata erősségeit és gyengeségeit, és ehhez igazítja a hadrendet. Pontosan tudja, hogy a magyar válogatott – ez a magyar válogatott, ilyen képességű labdarúgókkal – az életben soha nem fog olyan szép focit játszani, mint teszem azt a spanyol, vagy épp a német válogatottak. Tudja, hogy kár is erőltetni a labdatartást, és nincs olyan célkitűzése, hogy akkor majd 70%-os labdabirtoklással ráerőszakoljuk az akaratunkat az ellenfélre, mert ez – sajnos vagy nem sajnos – még nem ez a szint. Felismeri ugyanakkor azt, hogy egy védekezésre fektetett játékrendszerrel, és a masszív védelemből kiépített kontrákkal igenis lehet keresnivalónk. Hogy kár erőltetni a sokpasszos, sok cseles játékot, mert a focistáink java belegabalyodna, de felismeri, hogy pontrúgásokból a jól lövő (és ilyenből hála az égnek van egy pár, Dzsudzsák, Tőzsér, Stieber…), és jól fejelő játékosokkal bizony-bizony elérhetünk szinte bármit.
Ebben rejlik Pali zsenialitása, hogy a csapathoz igazítja a hadrendet, és nem az abszurd elképzeléseit próbálja ráerőltetni egy olyan csapatra, aki nyilvánvalóan nem képes végrehajtani a feladatot. Mert az senkinek nem jó. A játékosoknak kudarc, mert az Istennek nem fog sikerülni, a nézőknek meg gyötrelem, mert azt látják, hogy a csapat unottan, szétesve szenved a pályán. Dárdai rendszerét viszont láthatóan élvezettel játsszák mindannyian.
És nem azt mondom, hogy a legfelemelőbb nézni, vagy hogy pont annyira látványos, mint egy VB meccs a németek, a brazilok, a spanyolok vagy a hollandok főszereplésével, mert nyilván nem igaz. A magyar válogatott nem játszik szép focit, ez egy tény. De tény ugyanakkor az is, hogy számomra nincsen szebb gól Dzsudzsák románoknak lőtt 25 méteres bombájánál, és nincs nagyobb megkönnyebbülés, Szalai feröeri fejesénél, és nincs bosszantóbb dolog, mint Nikolics kihagyott helyzetei, és nincs játékos, akinek a látványos semmittevése jobban zavar, mint Szalai Ádámé.
Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk
Sok rosszat el lehet mondani a focinkról, amiket nyilván nem fogok itt elmondani, mert mindenki tisztában van vele. A magyar foci olyan, amilyen. Ezt mondhatni egy veleszületett adottsága az elmúlt 30 évnek. De a játékosok és a közönség hozzáállás igenis formálható. És azáltal, hogy Dárdai helyre tette a csapat világképét, hirtelen nagyot fordult a világ a szurkolókkal is. Azok, akik szeptemberben még minden irányból támadták az összeomlani készülő válogatottat, azok most már szinte teljes mellszélességgel állnak mögöttük.
Erre a válogatottra igaz minden, amivel az elmúlt évek csapatait akarták lenyomni a torkunkon. Szerethető csapat, mert tényleg az. Én soha annyira nem szerettem még ezt a csapatot, mint Bukarestben. Soha annyira nem tettek boldoggá földön kúszással focisták, mint ezek a srácok. „Harapós” is a csapat, mert nem félnek csúnyán focizni, és ez egyébként egy nagy előny. Úgy értem, hogy bizonyos szinten a szép foci túl van értékelve. Nem nagyon akarok ebbe belemenni, de a világ legidegesítőbb dolga, amikor ahelyett, hogy beadná középre, inkább még huszonhatot cselez, aztán belelövi a védőbe. Ez egy harcos válogatott, akik olyan küzdést mutattak a románok ellen, amit nem láttam a hollandiai 5-3 óta (nálam az a meccs volt az etalon, Romániáig).
Végszó
A görögök elleni meccs után már megpróbálták kikezdeni az újságírók Dárdait, aki kőkeményen nem hagyta magát. Az az újságíró, aki egy értelmes kérdést nem tud megfogalmazni, ne akarjon szakmai tanácsot adni valakinek, akit Németország fővárosa kompletten bálványoz. És ugyanez igaz a magyar edzői társadalomra is. Komolyan valaki olyan akarja Dárdainak megmondani, hogy mit és hogyan kellene csinálnia, aki nem hogy külföldön nem edzősködött, de majdhogynem NB I-es csapatot is csak hírből ismer? Ugye, kedves Bognár György. Fröcsögnek itt, hogy nincsen pro licensze, aztán érdekes módon mégis előrébb tart, mint a sok pro lincenszes magyar szakedző… Ugyan már…

Dárdai Pál nagyon-nagyon jó úton halad, és még ha nem is jutunk ki sehova, én akkor is mosolyogva, boldogan fogok visszagondolni erre az időszakra – a kezdeti idegbaj után – mert hosszú idő után először tényleg nagyon szeretem ezt a csapatot. És mondjon bárki bármit, jobb és felemelőbb érzés nincs annál, mikor az ember a saját nemzeti tizenegyéért szoríthat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Call me by your name - kritika

Mostanában magamba injekcióztam egy jó adag kultúrát, úgy néz ki, ismét visszaálltam arra, hogy olvasok, elkezdtem filmeket nézni – amik tú...